Jalkojen tutkimus ja tukipohjalliset

Alaraajojen ongelmat voivat vaivata kaiken ikäisiä ihmisiä ikään ja kokoon katsomatta.

Hoitokeidas on tehnyt alaraaja-analyysejä sekä tukipohjallisia jo vuodesta 1994 lähtien. Mikäli haluat luotettavaa ja ammattitaitoista palvelua, kannattaa kääntyä puoleemme jalkojen kiputilojen hoidossa.

Jalkojen virheasentojen aiheuttamat oireet voivat ilmetä erilaisina rasitusvammoina, kovettumina jaloissa, liikavarpaina, luupiikkinä, nilkan, polven, lonkan ja selän kipuina. Tarjoamme alaraajojen rakenteen ja toiminnan analyysia, jonka pohjalta laadimme tarvittaessa hoitosuositukset, henkilökohtaisen harjoitusohjelman tai mikäli tarvetta ilmenee valmistamme yksilöllisesti muotoillut tukipohjalliset. Tukipohjallisten avulla voidaan korjata jalkojen kuormitusta ja ryhtivirheitä voidaan vähentää, jolloin vaivat helpottuvat nopammin kuin pelkällä harjoittelulla. Pääset nopeammin takaisin harjoitusten pariin tai työelämään. Saat lisää oireettomia askelia päivääsi. Asiakkaan pitää tehdä ja noudattaa kirjallisia harjoitusohjeita, jotta alaraajojen toiminta normalisoituisi.

Erityisesti ns. kaarijalan hoidossa tukipohjallisilla on suuri merkitys. Pohjalliset voidaan valmistaa lääkärin lähetteellä tai hoitavan fysio- jalka yms. terapeutin suosituksesta, mutta voit hakeutua myös suoraan pohjallistarpeen arviointiin.

Jalkojen tilanteen kartoitus kannattaa tehdä, jos..

 • havaitset jalkojen kiputiloja kuten nilkkakipuja, polvikipuja, päkiäkipuja tai lonkkakipuja rasituksessa tai sinulla on alaraajojen alueella toistuvia rasitusvammoja esimerkiksi urheiluharrastuksessa.
 • jalat rasittuvat voimakkaasti seisomatyössä.
 • alaraajojen nivelet tai alaselkä oireilevat ilman selkeää syytä.
 • lääkäri, jalkojenhoitaja tms. suosittelee tukipohjallisia.


Jalkojen toiminnan kartoitus sisältää

 • Alaraaja-analyysin jalkojen kuormittumisesta
 • Manuaalisesti tehdyn nivelten liikkuvuuden tutkimisen
 • Lihaskireyksien testaamisen
 • Liikkumisen analysoimisen
 • Harjoitteluohjeet
 • Juoksun videointi (tarvittaessa)
 • Jalkineopastus
 • Jalkojen skannaus


Tukipohjallisten valmistus aloitetaan valitsemalla sopiva pohjallismateriaali. Materiaaleja on erilaisia riippuen käyttötarkoituksesta, harrastuksesta ja tuen tarpeesta. Materiaaleina on kahden eri valmistajan - Finsole ja Sidas -tuotteita. Materiaalin valitsemisen jälkeen tehdään pohjallisesta lämpömuotti muotoilualustalla. Tämän jälkeen muottiin lisätään kiilat, jotka hiotaan asiakkaan tarvitseman tuen mukaan. Pohjalliset saa itselleen noin viikon kuluessa, joskus mahdollisesti samana päivänä.

Pohjalliset kestävät useamman vuoden riippuen käytöstä ja niiden hoidosta. Pohjallisia ei tehdä erikseen joka kenkiin, vaan niitä voi vaihtaa kengästä toiseen. Suosittelemme, että meillä valmistetut pohjalliset tullaan näyttämään noin vuoden kuluttua käyttöönotosta (tai mikäli pohjallisilla helpottaneet oireet voimistuvat jälleen). Pohjallisten kunnon tarkistuksesta (ei sis. muutostöitä) emme veloita erikseen. Varaathan ajan soittamalla.

Lisätietoa:

www.finsole.com

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=jal00118